Du er her:

Det tyske ølet Erdinger hadde en markedsvekst i Norge på over 60 prosent i 2011. Takket være Hegle Svendsen, NRK1 og informasjonsforbudet for norsk øl.

JA TIL ERDINGER, NEI TIL VØRTERØL

Erdinger er verdens største hveteølprodusent. Som hovedsponsor for verdenscupen i skiskyting får de Emil Hegle Svendsen & co til å reklamere for seg på NRK TV flere timer hver helg. Men reklame for Ringnes Vørterøl er forbudt.
  • Skrevet av: Drikkeglede
  • Dato: 13.02.2012
  • Skriv ut

Slik oppsummerer Bryggeri- og drikkevareforeningen situasjonen etter at de tapte striden om ølomtaler på Drikkeglede. Markedsrådet har gitt Helsedirektoratet fullt medhold i konflikten med Aass Bryggeri og Bryggeri- og drikkevareforeningen. Bilder og omtale av øl på nettsidene er definert som alkoholreklame og dermed forbudt.

- Vi er naturligvis skuffet, og vi mener vedtaket får ganske surrealistiske utslag, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Han peker bl.a. på følgende:

- NRK1 og Emil Hegle Svendsen kan reklamere for tysk øl flere timer hver helg, mens norsk øl er underlagt totalt hemmelighold.

- Når EU-direktivet om audiovisuelle medier snart blir implementert i Norge, kan TV3 og flere TVNorge-kanaler sende reklame for Smirnoff, mens det er forbudt å annonsere for Ringnes Vørterøl i norsk presse.

- Vinmonopolet har adgang til å gi omfattende informasjon om sine produkter, både på nett og på trykk, mens nøktern forbrukerinformasjon om kortreist, alkoholsvakt norsk øl er bannlyst.

Markedsrådet slår fast at også lenker til nyhetsartikler om øl i andre medier rammes av reklameforbudet.

Bryggeri- og drikkevareforeningen har flere ganger bedt om dialog med Helsedirektoratet, med sikte på å få revurdert håndhevingen av loven som ble innført i 1975. Direktoratet har avvist dette.

Markedsrådets vedtak kan ankes inn i rettssystemet, men det er lite trolig at Bryggeri- og drikkevareforeningen vil benytte denne muligheten.

- Rettsvesenets kvern maler utrolig langsomt og vil legge beslag på store ressurser. Vi vet at vårt syn har stor støtte i de fleste partier, og håper nå å komme i dialog med Helse- og omsorgministeren, slik at vi sammen kan utvikle et lovverk som fungerer i 2012, sier Nome.

Bryggeri- og drikkevareforeningen har argumentert med at internasjonale alkoholprodukter har stor eksponering mot det norske markedet gjennom internett, TV, andre medier og Vinmonopolets informasjonsvirksomhet. Foreningen mener dette stimulerer til økt konsum av importert vin og sprit, framfor kortreist, alkoholsvakt norsk øl.

- Vi støtter forbudet mot alkoholreklame, først og fremst fordi vi ikke vil bidra til økt drikkepress mot ungdom. Men vi kan ikke akseptere en lov som rammer norsk bryggetradisjon og norske arbeidsplasser og undergraver hovedmålsettingen i norsk alkoholpolitikk, nemlig å redusere totalkonsumet av alkohol, sier Nome,

Kontaktperson: Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, 95 95 00 00

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no