Du er her:

Øystå
Foto: Østlandets Blad

Øystein Øystå

Øystein Øystå har forlatt oss, 79 år gammel. En stor kulturpersonlighet og humørspreder er borte, mens bryggerinæringen har mistet sin fremste ambassadør gjennom alle tider.

Øystein var innbegrepet på bryggekultur og ølglede. Som mangeårig informasjonssjef i Bryggeriforeningen, var han midtpunkt når politikere, pressefolk og kulturpersonligheter satte hverandre stevne I "Uranienborgslottet". Han innstiftet hedersprisen Årets Ølhund og sto selv for utdelingen i 20 år. På 80-tallet blåste han liv i ølvisen, gjennom en landsomfattende visekonkurranse som endte med Den Store Ølviseboka og tallrike muntre sangaftener med artisten Louis Jacoby.

Mange av Øysteins arbeidsmetoder kan virke uortodokse og politisk ukorrekte i dag. Han hadde et unikt talent for å pleie sitt enorme nettverk, enten det var i "slottet" eller ved stambordet på Theatercafeen, under 7. lampett, med bokkøl og bløtkake. Samtidig var han en kunnskapsrik og seriøs mann med skarp penn og stort litterært talent. Han var Bokklubbens første redaktør og startet landets første bokbad, som han styrte i Drøbak i førti år, fra 1968 til 2008.

Selv skrev han flere bøker og artikler, selvsagt mest om øl. Blant dem er praktverket "Øl til glede", Bryggeri- og Drikkevareforeningens jubileumsbok "Brygg, brus og bruduljer", samt tallrike artikler i Store Norske Leksikon.

I hjembyen Drøbak, var Øystein et kulturelt midtpunkt, bl.a. som initiativtaker til Fredrik Stabel & Avistegnernes Hus. Han ble også belønnet med flere kulturpriser.

Fredrik Ramm som ledet Bryggeriforeningen i en mannsalder og i sin tid ansatte Øystein Øystå, sier til meg i kveld: "Øystein var et enestående rikt utstyrt menneske med fabelaktig humør og dyp innsikt i norsk kultur. Han var en sympatisk bohem, uten et eneste simpelt trekk. Det var et privilegium å kjenne ham".

For oss som leder bryggeribransjen i dag, kaller Øysteins Øystås navn på respekt og ydmykhet. Han var en levende legende helt til han gikk fra oss og sto for de verdiene vi gjerne ser at knyttes til de gylne dråpene: Glede, fellesskap, humør, - og kultur.

 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no