Du er her:

- Lettbrus er et glimrende alternativ for folk som vil nyte den søte smaken uten å få i seg sukker, sier Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

LETTBRUS ER HELT TRYGT

Søtningsstoffet aspartam, som bl.a. brukes i lettbrus, er helt trygt. Det fastslår Mattilsynet i EU (EFSA) i en rapport som ble offentliggjort i dag.
  • Skrevet av: Hege Ramseng
  • Dato: 10.12.2013
  • Skriv ut

Aspartam består av to aminosyrer som finnes naturlig i mange matvarer og skilles raskt ut av kroppen uten å gjøre skade.

- Dette er gode nyheter for alle som er glad i brus, som lider av diabetes eller er opptatt av å holde vekta, kommenterer Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Det har vært knyttet spenning til dagens kunngjøring fra EFSA. Rapporten skulle opprinnelig vært klar i mai, men ble utsatt for å inkludere helt nye forskningsdata.

EFSA bekrefter nå sin egen konklusjon fra 2011: Søtningsstoffet er trygt. De har gjennomført den mest omfattende undersøkelse noensinne av aspartam og bl.a. sammenlignet mer enn 200 ulike studier foretatt over et tidsrom på 30 år.

EFSAs konklusjon forutsetter at man holder seg innenfor de grenseverdiene de har undersøkt, men det skal ikke by på problemer for folk flest: Maksimalt anbefalt inntak – hver dag gjennom et helt liv - er sju liter for en voksen mann, fem liter for en voksen kvinne og fire liter for et barn.

- Vårt håp er at det nå blir slutt på spekulasjonene rundt lettbrus, sier Nome. – Ernæringsforskere har for lengst slått fast at lettbrus er et glimrende alternativ for folk som vil nyte den søte smaken uten å få i seg sukker.

Lettbrus utgjør i dag vel 40 % av brusforbruket i Norge, mot 30 prosent i Europa under ett. Hvis vi regner med flaskevann, står sukkerfrie alternativer for om lag 50 % av alkoholfri drikke på flaske i Norge.

- Det har skjedd en gradvis utvikling over de siste 15 årene, sier direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. – Overgangen til lettbrus er en viktig årsak til at sukkerforbruket i Norge har falt med 25 % de siste ti årene.

Les EFSA-rapporten og alt bakgrunnsmaterialet her.

For kommentarer, kontakt direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome, 95 95 00 00.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no