Du er her:

- Brus er ikke helsekost, men for de aller fleste forbrukere er det forbundet med kos og hygge. Det er også en del av folkehelsa, sier Petter Nome

SKREMSELSOPPSLAG OM BRUS

Mange nettmedier hadde onsdag 20. mars oppslag der brusdrikking ble koblet til 180.000 dødsfall globalt. - Mange mennesker blir redde, helt uten grunn, sier Bryggeri og drikkevareforeningen
  • Skrevet av: Hege Ramseng
  • Dato: 21.03.2013
  • Skriv ut

Presseoppslagene bygger på en hittil upublisert studie som blir presentert på en amerikansk kongress denne uken. Denne studien er ikke gjennomgått eller anerkjent av andre forskningsmiljøer – eller publisert i noe medisinsk tidsskrift.

- Vi skjønner at det det kan være fristende å formidle noe som presenteres som oppsiktsvekkende forskning, men mediene har også en ansvar for å ikke spre frykt på sviktende grunnlag, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

- I dette tilfellet burde de også kontaktet bransjen, før de gikk i gang med å sverte helt harmløse drikker.

Fakta om de upubliserte studiene:
Studien bygger på en større vitenskapelig studie, the Global Burden of Disease Study 2010, og forskerne bak denne bakgrunnsstudien påpeker at det er store gap i dataunderlaget som brukes for å underbygge påstandene i den upubliserte studien som presenteres på den amerikanske legekongressen. De viktigste punktene er:

  • Det er ikke vitenskapelig belegg i studiene for å hevde at en enkel matvare eller drikk kan kobles direkte til de kroniske sykdommene eller dødsfallene.
  • Det er ikke dataunderlag for å støtte påstanden om at brus kan kobles som direkte årsak til de kroniske sykdommene som er de faktiske dødsårsakene som er dokumentert i studiene.
  • De kroniske sykdommene som undersøkes i studien har komplekse årsakssammenhenger knyttet til en rekke arv- og miljøfaktorer som familiehistorikk, alder, overvekt og stillesittende livsstil.
  • Studien påpeker at det er et sammenfall mellom 43 ulike livsstilsfaktorer og kroniske sykdommer, men den er ikke en årsaksanalyse som kobler noen av faktorene direkte til sykdommene. Blant 43 livsstilsfaktorene er de viktigste høyt blodtrykk, røyking, høyt alkoholforbruk, miljøpåvirkning/forurensing, lavt inntak av frukt og grønt og lavt aktivitetsnivå. Inntak av brus kommer ned på 32. plass blant de øvrige livsstilsfaktorene som kan bidra til kroniske sykdommer, som igjen knyttes til dødsfall i studien.

- Brus er ikke helsekost, men for de aller fleste forbrukere er det forbundet med kos og hygge, for ikke å si livskvalitet. Dette er også en del av folkehelsa. Brus kan trygt inngå som en del av en sunn og aktiv livsstil, og det er ikke slik at en enkel matvare eller drikk alene er ansvarlig for overvekt, fedme eller livsstilssykdommer, sier Nome

- Bryggeri- og drikkevareforeningen støtter helsemyndighetenes anbefaling om et variert kosthold med regelmessig fysisk aktivitet. Når det gjelder overvekt, er det viktig å ha en balanse mellom kaloriene du inntar og kaloriene du forbrenner. Som bransje anerkjenner vi at fedme og overvekt er en viktig problemstilling. Våre medlemmer merker næringsinnholdet på produktene sine, og er opptatt av å tilby forbrukere valget mellom en rekke alternativer med lavere eller ingen kalorier. Faktisk er 40% av all brus i salg i Norge i dag sukkerfritt, sier direktøren i foreningen.

 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no