Du er her:

"Pondus er et talerør for “folk flest”, langt unna jålete opinionsledere og urbane vestkantsnobber". heter det i nominasjonen.

19 NOMINERTE TIL ÅRETS ØLHUND

Kristin Krohn Devold eller Pondus? TV-2 kokk Wenche Andersen eller ølmisjonæren Gustav Jørgensen? Og enda har vi bare nevnt fire av de 19 nominerte. Landets gjeveste pris (etter Nobels Fredspris) deles ut 25. oktober.

I fjor var det skjenkestovebestyrer Inge Staldvik som stakk av med prisen. Året før landbruksminister Lars Peder Brekk. Tidligere ølhunder teller navn som Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen, Kari Svendsen og Odd Børretzen.

Her er lista over de nominerte i 2012, - damene først:

Anne B Ragde
Forfatteren som står opp for sin hjembys øl (E.C.Dahls) i et miljø som ellers er marinert i rødvin.

Hanne Frosta
Dama bak restauranten Hanne på Høyden i Bergen, mangeårig talskvinne for øl som den opplagte matdrikken og primus motor bak høstens ølfestival i Bergen.

Trine Skei Grande
Venstrelederen (og resten av partiet) har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin.

Dahls Pian
12 ølglade damer som startet fanklubb for Dahlsølet i 2003

Kristin Krohn Devold
Har sørget for at det er mulig å ta seg en øl etter turen når en besøker de fleste av Turistforeningens betjente hytter. Hva er vel bedre enn en kald pils etter en lang tur?!

Wenche Andersen
TV2-kokk Wenche har vist det norske folk at øl ikke bare er matdrikk nummer én, men også en suveren ingrediens i matlaging.

Gahr Smith-Gahrsen.
Hjemmebryggereksperten som har hjulpet store og små til å bli bedre bryggere i mange år, har kontraktbrygget på bl.a. Lervig og Nøgne Ø. En av "the founding fathers" i den norske ølrevolusjonen.

Pondus / Frode Øverli
Pondus setter norsk ølkultur på kartet - han lar menn får være menn, mannen i gata får lov å være akkurat det, og får nyte sin halvliter. Pondus er et talerør for “folk flest”, langt unna jålete opinionsledere og urbane vestkantsnobber.

Stian Krogh
Primus motor for det meste som har med håndverksøl å gjøre i Bergen. Dro i gang Venner av Nøgne Ø i Bergen, skriver NORØLs ølbrev, aktivist for Bergen Ølfestival og er ivrig rater på ratebeer.com

Sigmund Melberg
Stavangers grand ol`man. Ølmisjonær, ekspertkommentator, og pådriver for Cardinals smakinger "Mandag i annen".

Knut Albert Solem
Representerer alle bloggere og ølinteresserte på en strukturert og ryddig måte. En upartisk mann med stor integritet.

Erik Dahl
Ølblogger og mannen bak foreningen Venner av Nøgne Ø, som også er venner med alle andre håndverksbryggere i landet.

Gustav Jørgensen
Forfatter, musiker, kåsør og ølmisjonær som aldri hviler i sitt virke for ølgledens utbredelse.

Yngvar Ørbek
Mannen som har testet nærmere 10.000 ulike øl og er norsk administrator for ølfolkets internasjonale kult-nettsted, RateBeer.

Vidar Johnsen
Stifter og mangeårig leder av NORØL, paraplyorganisasjonen for norske ølklubber.

Bent Engen
Dagens leder for NORØL

Trond Moi
En av landets mest velrenommerte restaurantkjeder, Bølgen og Moi, har frontet øl som en opplagt matdrikk, gjennom fine ølmenyer og Ølfestivalen på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo. Trond Moi er også aktiv brygger.

Tom Young
Ølblogger (@Kjempetorsken) med lang fartstid som ølsmaker. Var en av initiativtakerne til International Beer Day og representerer den nye ølkulturen.

Bjørn-Frode Løvlund
Startet den ukentlige ølspalten Øl Spesial i Hamar Arbeiderblad for 15 år siden. Har nå skiftet jobb til Østlendingen, der ølanmeldelsene videreføres med den nye ukentlige Ølspalten i Østlendingen.

Årets Ølhund er en utmerkelse som ble innstiftet av Bryggeriforeningen i Norge for å hedre personer ”som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester”.

Prisen ble, med ett unntak, delt ut årlig fra 1973 til 1993. Fra 2010 gjenopptas tradisjonen. Tilsvarende priser finnes i flere land, blant annet i Danmark og Storbritannia.

Du kan stemme i kommentarfeltet under eller på våre Facebooksider.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no