Du er her:

Kjetil Jikiun grunnla mikrobryggeriet Nøgne Ø i Grimstad og er nå kongen av norsk håndverksøl, med eksport til 17 land over hele verden.

NYE NOMINASJONER TIL ”ÅRETS ØLHUND 2011”

Kristil Krohn Devold og Nøgne Ø-gründer Kjetil Jikiun er nominert til Årets Ølhund. De deler æren med bl.a. superkokk Harald Osa, Venstres leder, Trine Skei Grande, TV2-kokka Wenche Andersen, Håvard Lilleheie og P.I.L.S.-general Bård Ose.

Nominasjonene strømmer inn og utmerkelsen går til en person ”som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester”.

Her er den foreløpige listen over kandidater til ÅRETS ØLHUND 2011 (listen vil fortløpende bli oppdatert):

1. Trine Skei Grande
Venstrelederen (og resten av partiet) har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin.

2. Inge Staldvik
Tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører for SV, nå sauebonde, som driver skjenkestova i  Skorovas i Namdalen med 260 ulike øl – for et gruvesamfunn med 57 innbyggere!

3. Jan Vardøen
Utelivsgründeren på Grünerløkka i Oslo har gått i spissen for brede og spennende ølsortimenter på sine barer og restauranter.

4. Ole Martin Alfsen
Kjendiskokk og leder ved Kulinarisk Institutt, som har tatt ølet inn i varmen både i media og på vinkelner-kurs.

5. Aase Jacobsen
Kvinnen bak aperitif.no og tidligere vinanmelder i VG, som gang på gang har løftet fram norsk øl som strålende alternativer til druesaft fra Middelhavslandene.

6. Bård Ose (P.I.L.S.)
Bare navnet på et av radioens kuleste musikkprogrammer fortjener nominasjon. I tillegg satt han gjennom hele sommeren med skummende Hansa i Sommeråpent på NRK1.

7. Trond Moi / Toralf Bølgen
En av landets mest velrenommerte restaurantkjeder, Bølgen og Moi, har frontet øl som en opplagt matdrikk, gjennom fine ølmenyer og Ølfestivalen på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo.

8. Håvard Lilleheie
Programlederen i The Manshow demonstrer stadig vekk at øl gir trivsel og glede.

9. Vidar Johnsen
Mangeårig leder i NORØL og grunnlegger av bladet Ølgjerd. Innbitt forkjemper for ølets sak i minst to tiår.

10. Mike Murphy
Bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, som har løftet utvalget og kvaliteten til nye høyder etter at han overtok stillingen.

11. Tom Young
Ølblogger (@Kjempetorsken) med lang fartstid som ølsmaker. Var en av initiativtakerne til International Beer Day og representerer den nye ølkulturen.

12. Rune Rekvik
Salgssjef ved Union Bryggeri i Skien som alltid stiller opp for sitt kjære bryggeri.

13. Wenche Andersen
TV2-kokk Wenche har vist det norske folk at øl ikke bare er matdrikk nummer én, men også en suveren ingrediens i matlaging.

14. Harald Osa
Tidligere sjef for kokkelandslaget, nå primus motor i Stiftelsen Norsk Matkultur, mener at øl er den selvsagte drikken til norsk mat. Nå vil han kåre Årets Øl under gallaforestillingen Det Norske Måltid på TV2

15. Espen Smith
Ølforfatter, ølkåsør, pubgründer og ølaktivist som har viet livet til å spre kunnskap om bryggekulturen og ølets gleder.

16. Bjørn-Frode Løvlund
Journalisten som i over 14 år har holdt det gående med en ukentlig ølspalte av høy kvalitet i Hamar Arbeiderblad

17. Kristin Krohn Devold
Generalsekretæren i Turistforeningen har sørget for at det er mulig å kjøpe øl på de fleste av DNTs hytter i fjellet. Selv nyter hun heller øl enn vin til norsk tradisjonsmat.

18. Kjetil Jikiun
SAS-piloten som grunnla Nøgne Ø - det kompromissløse bryggeriet, har satt en ny standard for håndverksbrygget kvalitetsøl og er en ledestjerne for mikrobryggere både i Norge og store deler av verden.

Du kan nå nominere din kandidat direkte på Drikkeglede (kommentarfeltet under) eller på Facebooksiden vår. Skriv inn en kort begrunnelse!

Årets Ølhund er en utmerkelse som ble innstiftet av Bryggeriforeningen i Norge. Tilsvarende priser finnes i flere land, blant annet i Danmark og Storbritannia.

Prisen ble, med ett unntak, delt ut årlig fra 1973 til 1993. Fra 2010 ble tradisjonen gjenopptatt og landbruksminister Lars Peder Brekk ble den første ølhunden på 2000- tallet.

En jury utgått fra styrene i NORØL og Bryggeri- og drikkevareforeningen vil utrope Årets Ølhund på juleølpremieren i Kulturkirken Jakob fredag 28. oktober.

Se også Årets Ølhund

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no