Du er her:

pil

Solid vekst for småbryggerier

Norske småskalabryggerier økte sitt ølvolum med 25 prosent i 2015. Samtidig skaper de nye arbeidsplasser over hele landet. En av fem norske bryggeriarbeidsplasser er nå i de nye småbryggeriene.
  • Skrevet av: Hege Ramseng
  • Dato: 05.02.2016
  • Skriv ut

- Totalt dreier det seg om 270 arbeidsplasser fordelt på 77 kommuner fra Lindesnes i sør til Longyearbyen i nord. Vi   er vitne til en fantastisk næringsutvikling i distriktene som også skaper vekst for lokalmatprodusenter og reiselivsaktører, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Småbryggeriene står for knappe fire prosent av ølet som drikkes i Norge, men 20 prosent av bryggeriarbeidsplassene. De fem største er Nøgne Ø i Grimstad, Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, Berentsens Brygghus i Egersund, Ægir Bryggeri i Flåm og Kinn Bryggeri i Florø.

Blant de større småbryggeriene er det Kinn Bryggeri som har størst vekst, mens større regionale aktører som 7 Fjell i Bergen, Austmann Bryggeri i Trondheim og Amundsen Bryggeri i Oslo også har stor framgang.

Blant de mange mindre bryggeriene er det noen som har doblet ølsalget fra 2014 til 2015.

-  Vi regner med fortsatt vekst for småbryggeriene i flere år framover, sier Nome, som ikke utelukker at markedsandelen for de nye øltypene kan nå opp i 8-10 prosent før år 2020. – Samtidig er det store spørsmålet hvor mange bryggerier og øltyper det er plass til i Norge. Vi må forvente at noen kaster inn håndkleet etter hvert, men foreløpig er det svært få som har gitt opp.

Det er registrert langt over 100 småskalabryggerier i Norge, men mange av disse er enten svært små eller ennå ikke i produksjon. Bryggeri- og Drikkevareforeningen har i dag 102 medlemmer, hvorav 94 er småskalabryggerier med en produksjon som varierer mellom noen få tusen liter opp mot halvannen million liter i året.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no