Du er her:

brus

Søtstoffet aspartam – gamle løgner om igjen

Er søtstoffet som brukes i lettbrus farlig? Det hevder Anne M. Holte i en kronikk i Sunnmørsposten 6. juni. Ja, det er så farlig at Pentagon har klassifisert det som kjemisk våpen! La meg slå fast: Dette er sludder og vås fra ende til annen, det kan skape unødig frykt og undergraver arbeidet for bedre folkehelse.

Den internasjonale kampanjen mot søtstoffet aspartam begynte i USA på 1970-tallet med påstander om at søtstoffet kan bryte ned immunforsvaret, føre til blindhet, depresjon, angst, hukommelsestap, fødselsskader og død. Siden har et hundretalls lidelser blitt føyet til.

I internetts tid har påstandene har fått spre seg som virus, drevet fram av konspirasjonsteoretikere og svermeriske new age miljøer uten snev av vitenskapelig forankring.Sannheten er at aspartam er et av de mest gjennomanalyserte tilsetningsstoffer i verden. Over 200 uavhengige studier slår fast at det er harmløst. Aspartam ble godkjent i EU i 1981.

Siden er det gang på gang undersøkt på nytt, også med tanke på virkningen på diabetikere. Uavhengige forskergrupper, Verdens helseorganisasjon, EUs ekspertkomité for matsikkerhet og mattilsyn i mer renn 130 land har konkludert med at aspartam er trygt. Det samme har den norske Vitenskapskomiteen for Matsikkerhet.Aspartam er laget av to aminosyrer og forekommer i vanlige næringsmidler som melk, egg, fisk og kjøtt. Aspartam fordøyes på samme måte som slike matvarer og etterlater ingen spor i kroppenIfølge norske helsemyndigheter kan en person som veier 60 kg drikke fire liter lettbrus hver eneste dag gjennom hele livet, uten å komme i nærheten av de meget strenge grenseverdiene.

Brus som er søtet med aspartam er også trygt for spedbarn, barn og gravide. Unntaket er personer med stoffskiftesykdommen fenylketonuri. Det finnes om lag femti av dem i Norge, og de vet nok å holde seg unna Coke Zero.Holte viser til to amerikanske forskere, dr. H.J. Roberts og dr. Adrian Gross. Begge har satset sine akademiske karriere på å spre mytene om aspartam. Deres påstander er motbevist utallige ganger og 99,9 prosent av verdens forskere mener de tar feil.

Det finnes også enkelte med doktorgrader som nekter å tro på menneskeskapte klimaendringer, og «Flat Earth Research Society» som oppsto i 1956, har fortsatt tilhengere som mener at jorda er flat. Skal vi tro på dem? En av de største utfordringene i vår moderne verden er overvekt. Ledende ernæringseksperter har gitt brusprodusentene ros for å ha utviklet stadig nye og bedre produkter uten sukker. Faktisk er sukkerforbruket i Norge reduser med 15 kilo årlig per person siden 1999. Den viktigste årsaken er overgang til lettbrus.

Men mytene om lettbrus gjentas standhaftig i blogger og kommentarfelt, i form av vandrehistorier, anekdoter og fantasifulle løgner om kjemiske våpen og de grusomste sykdommer. Nå fant de også vegen til Sunnmørsposten.Det er like latterlig som at Elvis lever og at måneferden ble spilt inn i et studio i Hollywood, men jeg ler ikke. Det er altfor mange som tror på tøvet, og gjør jobben tyngre for helsemyndigheter og mat- og drikkeindustri som sammen jobber for sunnere kosthold.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no