Du er her:

brus

Sukkerfri brus-sommer

I august passerte det norske folk en magisk grense: For første gang i norsk brushistorie var over halvparten av brusen vi drakk uten sukker, nærmere bestemt 53 %.
  • Skrevet av: Hege Ramseng
  • Dato: 27.09.2016
  • Skriv ut

I sommermånedene, mai til august, var ganske nøyaktig halvparten av brusforbruket sukkerfritt. Til sammenligning var andelen under en fjerdedel for femten år siden, i 2001.

- Det er svært gledelig og utviklingen går nesten raskere enn vi hadde ventet, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Brusprodusentene deltar i helseminister Bent Høies kampanje for å få ned sukkerforbruket, og har store ambisjoner om å nå enda lenger.

- Gjennomsnittsnordmannen får i seg 38 prosent mindre sukker i dag enn for 15 år siden. Det skyldes i stor grad overgang fra sukkerholdig til sukkerfri brus. Vi er veldig fornøyd med utviklingen, men har ikke tenkt å gi oss med dette, sier Nome.

Han peker på at bare 2 % av energiinntaket til den gjennomsnittlige nordmann kommer fra brus og saft.

- Dette er resultat av en felles dugnad mellom folk flest og brusindustrien. Folk etterspør flere sukkerfrie drikker og produsentene svarer med å sende stadig nye varianter ut på markedet. Valgfriheten når det gjelder sukkerfrie tørsteslukkere har aldri vært større.

Nome mener at skepsisen mot søtningsmidlene begynner å bli borte og at dette er en viktig årsak til at salget av sukkerfri brus øker.

- Det er ingen tilsetningsstoffer i verden som er mer grundig undersøkt enn de som brukes i brus og andre søte produkter. Over 200 uavhengige studier gjennom 30 år viser at de er helt harmløse og helsetilsyn i hele verden har godkjent dem, sier direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han spår at 2016 blir det første året der sukkerfri brus selger mer enn brus med sukker i Norge.

- I så fall er vi antagelig det første landet i verden som når det målet. Det er bra, både for folkehelsa, helseministeren og norske brusprodusenter, sier han.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no