Du er her:

lambic

Flerårig spontanitet

Du skal ha god tålmodighet for å brygge øl på den opprinnelige måten.

Øl på menyen

Verdens mest populære alkoholholdige drikk kan spores tilbake til oldtidens Mesopotamia for 10.000 år siden og kommer i så mange varianter at bestillingen ”en øl, takk” kan sammenlignes med å be kelneren om et stykke kjøtt når du er på restaurant.

Her på Drikkeglede.no skal vi gjennom flere artikler se nærmere på ulike øltyper og hvorfor faktorenes egenskaper, mengde og rekkefølge langt fra er likegyldig når vi blander de fire hovedingrediensene vann, humle, malt og gjær.

Nå: Spontangjæret øl

Flerårig spontanitet

Du skal ha god tålmodighet for å brygge øl på den opprinnelige måten.
Det kalles spontangjæring, men er i realiteten en særdeles langtekkelig prosess som kan ta flere år. Å bruke gjærsoppene som svever fritt i luften rundt oss – også kjent som villgjær – gjennom å helle ølet i store åpne kar og satse på at gjæren finner veien og gjør det den skal.

Du bør dermed ikke være motivert av øltørst når du setter i gang – eventuelt ha noe annet mer drikkeklart i mellomtiden.

Tidsaspektet og smaken som ofte er ganske så sur, gjør at det i dag bare er et fåtall belgiske bryggerier som fortsatt brygger øl etter denne metoden. De plasserer ølet i åpne kar, gjerne på loftet, og sørger for god lufting gjennom åpne vinduer eller takluker. Deretter gjærer ølet på fat i alt fra ett til tre år.

Siden bryggeriene som fortsatt framstiller øl på denne måten er prisgitt de mikroorganismene som til en hver tid finnes i luften, er de ofte svært tilbakeholdne med å gjøre store endringer i byggemassen.

Beskyttet i Belgia
Øltypen vi til slutt får gjennom denne spontangjæringen heter lambic, er brygget på byggmalt og hvetemalt og med humle som er minst ett år gammel. Den syrlige smaken og nesten kullsyrefrihet kan tolkes i retning vin, men har normalt en alkoholprosent fra 4,5-6,5.

I dag finnes det mindre enn 20 lambicbryggerier i Belgia der lambic har status som et beskyttet tradisjonsprodukt. Gjennom interesseorganisasjon Horal jobber flere av bryggeriene for å ivareta den tradisjonsrike øltypen, og arrangerer hvert andre år Toer de Geuze som er en åpen dag ved ni av lambicbryggeriene.

I 2010 utga Haandbryggeriet det første norske lambicølet; Haandbic.

Flere varianter
Lambic danner igjen utgangspunkt for noen beslektede varianter der man enten blander ulike årganger eller tilsetter andre smaker.

·         Gueze er en blanding av flere ulike årganger lambic. Syrlig og frisk mot snerpende, med mye fruktighet.

·         Kriek er lambic tilsatt kirsebær. Ettergjæret og modnet på flaske, med middels sødme, lite bitterhet, frisk og syrlig mot snerpende.

·         Bringebær er tilsetningen i Frambiose, som i likhet med Kriek er ettergjæret og modnet på flaske. God sødme, lite bitterhet, frisk og mindre syrlig enn Kriek.

·         Faro er en enda søtere variant, nærmere bestemt lambic tilsatt kandissukker og karamell. Rik sødme, fruktighet og fylde, og som de andre ettergjæret og modnet på flaske

Fortsatt øl- og kunnskapstørst?
Se de to forrige artiklene i serien Øl på menyen, Mye godt i undergjæret og overnaturlig godt.

 Kilder: 
Sigrid Strætkvern: “Øl med kniv og gaffel”
Wikipedia

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no