Du er her:

Cider

Cider blir oftest produsert i områder der en dyrker mye epler. Nordvest-Frankrike, Nord-Spania, deler av Storbritannia, Nord-Amerika og Tyskland har lange cidertradisjoner. Her har en dyrket fram eplesorter som er særlig godt egnet for ciderproduksjon. Navnet cider kommer fra det hebraiske ordet sjekar, som betyr sterk drikk.

Kulturdrikk
I Europa har cideren en lang historie som kulturdrikk, med lokale varianter utviklet etter stedets tradisjoner og tilgang på råvarer. Det mest vanlige er å bruke epler som presses til eplesaft og gjæres, som i Storbritannia der nesten halvparten av alle epler som dyrkes går med til ciderproduksjon.

Cideren kan være fra helt klar til mer grumsete med sedimenter, og variere i farge fra lys til mørkere oransje og brun. Moderne industri-produsert cider minner ofte om musserende vin både i farge og bobler, mens mer tradisjonelle oppskrifter har mer bunnfall som mange norske varianter.

Alkoholinnholdet varierer gjerne fra 2 til 8-9 prosent. I USA og Canada kaller de alkoholholdige varianter for Hard Cider, mens Cider er en betegnelse for det vi kaller eplesaft eller eplemost. I Tyskland kan alkoholholdig cider gå under navnet eplevin.

I Norge er det også lange tradisjoner for å produsere cider. Det finnes forskjellige eplesorter som er velegnet til sider, blant andre Aroma, Gravenstein og Torstein. I Hardanger finnes det mange bønder som brygger cider til eget bruk. Noen bønder har også lisens til å selge cider til gårdsmat.

Tre typer
Tradisjonelt kan vi, som franskmennene, dele cideren i tre typer ut fra smak:

  • Cidre doux: Søt cider
  • Demi sec: En middels variant som verken er for søt eller for tørr
  • Cidre brut: En sterk, tørr cider

Visste du at:

-          på 1300-tallet ble barn døpt i cider fordi det var renere enn vann…?

-          tidligere inkluderte lønnen til gårdsarbeidere 4 pints cider…?

-          på 1800-tallet ble cider introdusert som en kur for gikt og andre sykdommer…?

-          den første referansen til ciderpressing som inntekt er fra året 1230…?

-          i Frankrike var cider, cidre, den viktigste drikken etter vin fram til midten av 1900-talet, da øl tok over utenfor kjerneområdene. Cidrene som blir laget i Bretagne og Normandie er vernet med merket om geografisk opphav. I tillegg til å drikke den, gjerne fra tradisjonelle keramikkopper, bruker en mye cider i normannisk matlaging?

-          I Asturias og Euskadi i Spania er sidra en tradisjonell drikk som gjerne blir helt opp i små glass med en armlengdes avstand til flasken. Dette gjør at drikken inneholder mye luft, slik at den en kort stund bobler slik som champagne.

-          i Irland har siderbrygging blitt oppmuntret av myndighetene, og ciderprodusenter fikk lenge skattelettelser. Det irske markedet er dominert av et enkelt merke, Bulmers. Irsk Bulmers har ingen forbindelse med den britiske cideren som selges under samme navn?

-          cider i Tyskland som regel er litt sterkere enn annen cider og smaker gjerne litt surere. Det varierer mellom 5,5-7 % alkohol og blir blant annet kalt apfelwein eller apfelmost…?

-          ved å destillere cider kan en lage eplebrennevin, som calvados eller applejack. Den franske drikken pommeau er en blanding av cider og calvados som blir drukket som aperitiff?

-         cideraktige drikker kan også fremstilles av andre fruktsorter, som pære og fersken?

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no