Du er her:

Vann er den suverene drikken for å unngå dehydrering, men sportsdrikkene er laget for at du skal drikke nok og få i deg næringsstoffer hvis du trener ekstra hardt.

Drikke og trening

Når du trener skiller kroppen ut væske gjennom svetten. Derfor er det viktig å drikke rikelig for å unngå dehydrering. Men hva skal du drikke? Vann? Sportsdrikker? Juice? Eller hva med en øl?

Vann
Vann er det opplagte valget for å unngå dehydrering. Væsken du får i deg virker bedre enn noen annen, både før og under trening. Vanligvis er det også billigst og lettest å få tak i. Noen mennesker synes vann smaker utmerket, mens andre synes det er kjedelig og slutter derfor å drikke før kroppen har fått nok. Men trener du ekstra hardt, trenger du mer enn bare vann.

Sportsdrikker
Sportsdrikkene inneholder karbohydrater og elektrolytter og skal sørge for at væskebalansen i kroppen blir opprettholdt, og at kroppen får tilført ny energi under treningen. Hvis du trener hardt og lenge, trenger kroppen karbohydrater, og det finnes ikke i vann.

Hvis væsketapet overstiger 2 prosent av kroppsvekten, trenger du karbohydrater for å opprettholde prestasjonen. Sportsdrikkene gir også en raskere restitusjon enn vann, fordi væskeopptaket fra tarmen vil gå raskere. Sportsdrikker inneholder blandinger av enkle karbohydrater (glukose, sukrose og fruktose), komplekse karbohydrater (maltodekstriner) og elekrolytter (natrium, kalium, klor, kalsium og magnesium). De fleste av disse drikkene har et sukkerinnhold på 5-6%. Dette er den perfekte konsentrasjon som bidrar til raskt opptak av væske og næringstoffer i tarmen.

Det anbefales et inntak på 40-60 g karbohydrater per time (1 liter sportsdrikk), for å tilføre kroppen tilstrekkelig med karbohydrater, slik at oksidasjonshastigheten opprettholdes, selv om glykogenlagrene nesten er tomme!

Sportsdrikker gir ikke bedre hydrering enn vann, men sannsynligvis vil du drikke mer av det og dermed blir væskebalansen bedre. Den typiske sursøte smaken slukker ikke tørsten, derfor vil du fortsette å drikke sportsdrikken lenge etter at du har mistet smaken på vann.

Daglig bruk av sportsdrikker kan ødelegge emaljen på tennene fordi sportsdrikker er svært syreholdige

Juice
Juice kan være næringsrikt, men er et dårlig valg for hydrering under trening. Fruktosen, eller fruktsukkeret, reduserer vannopptaket i cellene, slik at hydreringsprosessen tar lenger tid. Juice er et næringsmiddel, men ikke noe du drikker for å få i deg nok væske. Karbohydrater, vitaminer, elektrolytter og mineraler slukker heller ikke tørsten.

Kullsyreholdig brus
Hvis du elsker brus, vil du være tilbøyelig til å drikke mye når du blir tørst under trening, og dermed vil du få i deg det vannet kroppen trenger. Men: store mengder sukkerholdig brus er ikke bra for kroppen og det inneholder ingen næringsstoffer. Hvis du drikker brus under trening, velg drikker uten sukker og koffein. Begge deler hemmer nemlig hydreringen.

Kaffe og te
Kaffe og te er sabotasje av hydreringen. Begge drikkene er vanndrivende, noe som får nyrene til å tappe mer vann ut av blodomløpet, selv om fordøyelsessystemet tilføres væske. Dermed blir effekten «to skritt fram og ett tilbake». Hvis du i tillegg har i melk eller sukker, sinkes hydreringen.

Alkohol
En øl etter kampen gjør godt, så lenge du er tilskuer og ikke utøver. Alkohol dehydrerer kroppen og det er bare èn væske som antagelig fungerer dårligere som treningsdrikk: Saltvann.

Konklusjon
Til syvende og sist er vannmengden den viktigste faktoren for å opprettholde væskebalansen i kroppen, men varier gjerne med sportsdrikker eller sukkerfri brus. Sportsdrikker er det beste alternativet hvis du trener hardt og lenge, fordi du får i deg karbohydrater og elektrolytter.
 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no