Du er her:

Hva er taurin og hvilke virkninger har det?

Felles for energidrikkene er at de inneholder energi (karbohydrater), koffein og i enkelte tilfeller også tilsettingsstoffet Taurin. Her er informasjon om Taurin.

Hva er Taurin?

Taurin er en aminosulfonsyre, eller en aminosyre som inneholder svovel som produseres naturlig i menneskekroppen. En person som veier 75 kg har til enhver tid 75 gram taurin i kroppen.

Taurin finnes naturlig i all slags kjøtt og fisk. Grønnsaker og frukt derimot inneholder ikke taurin.

Hvor kommer ordet taurin fra?

Aminosyren taurin ble oppdaget av tyske forskere for mange år tilbake da de studerte gallen på okser. Navnet taurin stammer fra det latinske navnet på okse, Taurus.

Hvilke funksjoner har taurin i kroppen?

Taurin er involvert i flere viktige biologiske prosesser i menneskekroppen. Blant annet bidrar taurin til å hjelpe cellene i ulike organsystemer i kroppen til å opprettholde riktig vann- og saltkonsentrasjon. Taurin spiller en viktig rolle i utviklingen og funksjonen av skjelettmuskler, netthinnen og sentralnervesystemet og er helt ufarlig.

Er taurin farlig?

Taurin er helt ufarlig både det som er tilsatt i energidrikk og det du får i deg igjennom mat. EFSA (Europeiske helsemyndigheter) har gjort studier på taurin i energidrikk og konkludert med at den mengden taurin som tilsettes i energidrikk ikke er farlig.

Har taurin noen bivirkninger?

Taurin har ingen bivirkninger. Store doser med taurin har blitt brukt til medisinsk forskning på pasienter med ulike sykdommer. Resultatene av dette viser at det ikke finnes noen bivirkninger ved inntak av taurin.

Hvor mye taurin får vi i oss fra mat og drikke?

Med et vanlig kosthold som inneholder fisk- og kjøttprodukter får vi i oss ca. 120-130 milligram taurin om dagen. Om man er vegetarianer får man i seg ca. 17 milligram taurin om dagen. 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no