Du er her:

Hvor mye koffein er det i energidrikk?

Koffein finnes i både mat og drikke, både naturlig og. Her gir vi deg en gjennomgang av hva koffein er, hvor du finner koffein og hvilke effekter det har.

Hva er koffein?

Koffein er et stimulerende stoff som finnes naturlig i en rekke planter, og som tilsetningsstoff i blant annet energidrikk, brus og sjokolade. I tillegg finner man koffein i en rekke andre produkter. Det kjemiske navnet på koffein er trimetyl-xantin. Kaffe som er en av de mest vanlige kildene til koffein ble introdusert i Norge på slutten av 1600-tallet. Forskere oppdaget stoffet koffein i kaffebønner på 1820.

Koffein brukes i energidrikk for å gi den samme oppkvikkende effekten man får av å drikke kaffe og te. Mennesker har vært kjent med virkningen av koffein gjennom te i flere tusen år.

Hvor mye koffein inneholder energidrikk?

Alle kjente energidrikker inneholder koffein for å gi en oppkvikkende effekt. Det er en myte at energidrikk inneholder store mengder koffein. Energidrikk inneholder ca. 30-35 mg koffein per desiliter, mens en kopp koke- eller filterkaffe inneholder ca. 50-60 mg koffein per desiliter. Altså inneholder energidrikker ca. halvparten så lite koffein som kaffe.

Espresso

120mg koffein pr. 100ml

Iskaffe

ca. 50-60mg koffein pr. 100ml

Koke og filterkaffe

50-60mg koffein pr. 100ml

Sjokolade

ca. 43mg koffein pr. 100g*

Energidrikker

ca. 32mg koffein pr. 100ml

Te

ca. 26mg koffein pr. 100ml

Coca-Cola

9,6mg koffein pr. 100ml

Iskrem med kaffesmak

ca. 9mg koffein pr. 100g

Iskrem med sjokoladesmak

ca. 3mg koffein pr. 100g

*Jo mørkere sjokolade jo mer koffein

 

Er koffein farlig?

Koffein er ikke farlig og Det er ingen påviste negative helsevirkninger fra et moderat koffeinforbruk. I følge Europeiske helsemyndigheter (EFSA) kan man som voksen konsumere 400 mg koffein hver dag uten at det er negativ for helsen din. For barn gjelder 3 mg per kilo kroppsvekt. For en voksen person tilsvarer dette fem 250 ml-bokser energidrikk per dag.

Gravide og ammende kvinner anbefales å begrense sitt daglige inntak av koffein fra alle kilder til under 200 mg per dag, enten det er energidrikk, sjokolade, kaffe eller te.

Koffein i Coca-Cola og andre leskedrikker

Coca-Cola inneholder koffein for å gi drikken den karakteristiske, bitre smaken. En halvliter Coca-Cola inneholder 47,9 mg koffein mens en kopp kaffe (2dl) inneholder 100-120 mg – altså inneholder en kopp filter- eller kokekaffe nesten tre ganger så mye koffein som en halvliter cola.

Hva skjer om man drikker for mye energidrikk?

Drikker du mye energidrikk kan det hende du overskrider den anbefalte grensen på 400 mg koffein pr dag. Man kan få symptomer på forgiftning allerede ved 500-600 mg koffein pr dag ifølge norske helsemyndigheter. Det oppstår betydelig helserisiko hvis konsumet overskrider 8-10 gram koffein per dag.
500-600 mg koffein tilsvarer ca. 3 stk 500ml-bokser med energidrikk.
8-10 gram koffein tilsvarer ca. 50 stk 500ml-bokser med energidrikk.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no