Denne nettsiden oppdateres for tiden ikke men brukes av BRODs medlemmer for registrering av salgsstatistikk.
Bryggeri- og drikkevareforeningen har nå fått nye nettsider med informasjon om organisasjonens arbeid. Besøk oss gjerne på bryggeriforeningen.no.
drikkeglede.no vil i løpet av sommeren gjenoppstå som et nettsted med informasjon og inspirasjonsartikler om din favorittdrikke.

Du er her:

Ølets hemmelighet

Hvem var den første som fant ut av ølets hemmelighet? Siden det skjedde for 10.000 år siden, finnes ingen skriftlige kilder. Men det er lov å dikte og fantasere. Den danske forfatteren og forleggeren, Alf Grostøl, har sin versjon:

En gang i tidenes morgen hadde steinalderstammen fått en ny leder.  Den gamle som allerede var plassert i hulen med de andre forfedrene hadde nok vært en adskillig bedre leder.   Hverken kvinnene eller resten av stammen opplevde lenger den lykken de var vant til. 

Hans siste utvei var å gå til de dødes hule med offerbrød og for å få gode råd. Vel fremme i hulen ser han at det forrige offerbrødet ikke er spist opp, det må ha vært for tørt for gamlingens dårlige tenner.  Han henter en vannkrukke , bryter brødet  og legger det i vannet.  Dette må snu stammens lykke.  Allerede på vei til boplassen kommer det etterlengtede regnet, lykken har snudd seg.

En tid senere går han igjen til grotten for å fornye sin pakt men sin gamle sjef.  Han får da se at krukken skummer og at ånden har tatt bolig i den. For å få del i åndenes lederstyrke drikker han så av krukkens velluktende innhold.  Da han nå vender tilbake til stammen er det tydelig for enhver at åndene har gitt ham en overnaturlig styrke.  Hans stemme er høyere enn før. Hans tale kortere med sterkere meninger.  Han gjør som han vil og lar de unge pikene få merke hans godhet og styrke.  En middelmådig leder har vokst til en sterk leder og ølets ånd var oppdaget .
 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no