Du er her:

En stavkirke? Nei, det er Ægir Mikrobryggeri, som skaffer turister og sprer stolthet i lokalsamfunnet i Flåm, innerst i Sognefjorden. (Foto: Ægir Bryggeri)

Lokalsamfunnet

Brus og øl er knyttet til lokal identitet. Kan man tanke seg Tromsø uten Mack eller Drammen uten Aass? Og hva serverte tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik når han inviterte fremmede regjeringssjefer til hjembyen Molde? Jo: Pærebrus fra Oskar Syltes Mineralvannsfabrikk.

Forholdet mellom bryggerier og lokalsamfunn handler om gjensidig avhengighet og lojalitet, fellesskapsfølelse og identitet. Den brusen du vokste opp med og ølet du drakk i ungdommen blir som det lokale fotballaget: Du svikter bare ikke. Og bryggeriene svikter ikke lokalsamfunnet.

Søk etter emne:
Idrett og kultur  |  Polarferd, kunst, bru og fotball  |  Fra bymisjon til golf  |  Aass Bryggeri  |   Hansa Borg Bryggerier  |  Mack  |  Oskar Sylte Mineralvannfabrikk  |    Roma Mineralvann

Idrett og kultur
– Vi tenker ikke bare ølsalg, men en alliansebygging med byen, sier Terje Aass, grand old man ved Norges eldste Bryggeri, P Ltz. Aass i Drammen

Bryggeriene har vært trofaste sponsorer av lokale aktiviteter, først og fremst idrett og kultur, gjennom alle tider. Det har fortsatt, også etter at Høyesterett satte en stopper for bryggerilogoer på fotballdrakter og idrettsarenaer.

Polarferd, kunst, bru og fotball
Fridtjof Nansens polferder hadde vært umulige uten rause bidrag fra Ringnes Bryggeri, og da polarskipet ”Fram” hadde utført sine erobringer og holt på å forfalle i Oslo Havn, slo Frydenlunds bryggeri til med en anonym gave som sikret bygging av Fram-museet på Bygdøy.

Christiansands Bryggeri (CB) sørget både for lysekrone til Rådhuset, lyset til domkirken og instrumenter til hyens skolekorps.

Schous Bryggeri var, i tillegg til ølet, mest kjent for sjenerøse kunstgaver. Flere hundretalls bilder av malere som Krogh, Werenskiold, Munch og Solberg fikk plass i Nasjonalgalleriet takket være Olaf Schou.

L. Macks Ølbryggeri i Tromsø, er ingen stor bedrift i landsmålestokk, men en institusjon lokalt. På 1950-tallet bidro med 100.000 kroner til brua som knyttet byen til fastlandet.

Aass i Drammen har gjennom alle år vært støttespiller for et mylder av aktiviteter, ikke minst Drammen Teater.

For de fleste har det handlet mye om fotball. Også for Hansa, der byen er Bergen og laget er Brann. Men Hansa har også vært viktig sponsor for Festspillene, Musikkselskabet Harmonien, Den Nationale Scene og Edvard Griegs hjem på Troldhaugen.

Coca-Cola er verdens største idrettsponsor og har støttet de olympiske leker siden lekene i Amsterdam i 1928. Siden har Coca lagt stadig større vekt på masseidrett.

Fra bymisjon til golf
Her er noen av de prosjektene som støttes av medlemmene i Bryggeri- og drikkevareforeningen i dag:

Aass Bryggeri: Kirkens Bymisjon, Drammen Håndballklubb, Drammen Elvefestival, Elvebyen Drammen, FIS World Cup Ski Sprint, Strømsgodset, Mjøndalen Idrettsforening, Drammen Teater, Kongsberg Jazzfestival, Vestfold Festspillene, Notodden Fotballklubb, Drammens Ballklubb, Drammen Golfbane, Eiker Goldklubb og Fotballklubben Tønsberg.

Hansa Borg Bryggerier: Støtter ulike idretts- og kulturaktiviteter både på Vestlandet, Østlandet og Sørlandet: Fotballklubber i eliteserien, håndballklubber på høyeste nivå, ishockeylag og idrettskretser i tillegg til de lokale idrettslag og store og små kulturarrangement, bl.a. Vossajazz, Nattjazzen, Bergenfest, Tall ships Race 2010, Månefestivalen, Glommafestivalen, Olavsdagene, Borgarsysselmuseet i Østfold, og Matsirkus (Kristiansand). Bryggeriet har nært samarbeid med idrettskretsene i sine regioner og deler blant annet ut et årlige Hansastipendet i samarbeid med Hordaland Idrettskrets til en kvinnelig og en mannlig idrettsutøver i fylket. Bedriftsidrettslaget ved Christianssands Bryggeri arrangerer hver høst CB-stafetten som har blitt Norges nest største stafett etter Holmenkollstafetten med over 250 deltakende lag.

Mack: Tromsø Idrettslag, Bodø-Glimt, TUIL, Midnight Sun Marathon, Salten Golfklubb, Nordland Musikkfestuke, Tromsø Internasjonale Filmfestival, Tromsø Storm, Bravo Håndballklubb, Skjervøy Idrettsklubb, Ishavsbyen IK, FK Lofoten, Morild FK og Finnsnes i Fest.

Oskar Sylte Mineralvannfabrikk: Støtter de fleste lag og foreninger i  Møre og Romsdal. Samarbeidspartner til bl.a. Jazzfestivalen i Molde, Raumarock, Operaen i Kristiansund, Tahitifestivalen, Molde Fotballklubb, Ålesund Fotballklubb og mange andre idrettslag. Fokus på lag og foreninger som driver med ungdomsrelaterte aktiviteter.

Roma: Sammen med gründere støttet av Innovasjon Norge er Roma engasjert i å utvikle nye produkter og overføre kompetanse. Roma er involvert i elevbedrifter og skoleprosjekter over hele landet.

 

 

 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no