Denne nettsiden oppdateres for tiden ikke men brukes av BRODs medlemmer for registrering av salgsstatistikk.
Bryggeri- og drikkevareforeningen har nå fått nye nettsider med informasjon om organisasjonens arbeid. Besøk oss gjerne på bryggeriforeningen.no.
drikkeglede.no vil i løpet av sommeren gjenoppstå som et nettsted med informasjon og inspirasjonsartikler om din favorittdrikke.

Du er her:

humle
Humle tilfører ølet aroma og bitterhet, men det er en myte at den også tilfører kvinnelige kjønnshormoner.

BLIR MAN FEMI AV ØL?

Humlekonglen inneholder et stoff som likner på det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Men det er ingen fare: En mann blir IKKE mer femi av å drikke øl!

Ale kjenner historien om gutta som skulle teste om man fikk kvinnelige egenskaper av å drikke øl. Etter å ha hylt ned en sixpack hver konkluderte de med at svaret er ja: De snakket usammenhengende, ble følelesmessig utstabile, kranglet om hver minste ting og var helt ute av stand til å lukeparkere.

En riktig sexistisk vits, som bygger på en seiglivet myte om østrogenets farer for virile mannfolk.

Denne myten opprettholdes av at mange som er opptatt av naturmedisin/urter peker på at humle inneholder østrogen. Et godt eksempel på dette er følgende klipp fra www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/humu_lup.htm:

"Humlens innhold av fytoøstrogener, dvs. plantestoffer som virker på samme måte som østrogen, gjør at planten kan påvirke hormonbalansen. Humle kan derfor brukes ved klimakteriebesvær. Det høye innholdet av fytoøstrogener kan imidlertid ha uheldige effekter ved at kvinner som jobber som humleplukkere oftere enn normalt får forstyrrelser i menstruasjonssyklusen.

Et litt spesielt bruksområde for humle er til demping av den mannlige kjønnsdriften. Sannsynligvis skyldes denne virkningen østrogenstoffene, som er kjent for å motvirke effekten av det mannlige testosteronet. Det kan imidlertid også skjule seg andre hormonstoffer i planten som virker på samme måten. Tidligere ble humle gitt til menn med gonoré og syfilis, foruten til seksuelle avvikere og potensielle seksualforbrytere."

Dette kan jo virke litt skremmende - selv om det inneholder flere omtrentligheter.

Det er korrekt at humle inneholder en forbindelse 8-PN (8-prenylnaringenin)som kan virke som østrogen, dette er bl.a vist ved forsøk i mus. Men innholdet av denne forbindelsen er så lav ( mindre enn 0,01%) at selv inntak av humle har veldig liten effekt. 10 gram humle vil inneholde mindre enn 1 mg 8-PN og en terapeutisk dose angis til 750 mg 8-PN, dvs spising 7,5 kg humle (bon appetitte). Det er først når dette stoffet oppkonsentreres i et ekstrakt det har noe nevneverdig effekt og det forskes på om oppkonsentrerte ekstrakter fra humle kan brukes for å motvirke benskjørhet og klimakterieproblemer hos elder kvinner.

Det er også riktig at det går historier om at kvinnelige humleplukkere i tidligere tider fikk forstyrrelser i sin menstruasjonssyklus etter å ha pustet inn humlestøv. Nå høstes nok humlerankene av menn med traktor, og selve plukkingen foregår i store maskiner - så det er nok heller ikke et stort problem lenger.

Hva er så de hormonelle konsekvensene av å drikke humlesterkt øl? Resultatet av egenskapene til 8-PN, kombinert med faktorer i bryggeprosessen gjør at det ikke gjenfinnes spor av østrogenliknende stoffer i det ferdige produktet, uansett hvor mye humle som tilsettes. Man kan derfor uten bekymring nyte det det ølet man liker, uansett hvor mye humle som er brukt i oppskriften til dette ølet.

Mer info om humle finnes i følgende gode bok:
Hops and Health, Dr. Martin Biendl og Dr. Christoph Pinzl http://www.hopfenmuseum.de/material/hops_and_health-flyer.pdf

?

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no