Gir 4 porsjoner

Ingredienser

  • 1.6 kg fÃ¥rikÃ¥lkjøtt
  • 1 medium kÃ¥lhode
  • 1 dl hveteøl
  • 8 pepperkorn
  • 2 dl vann
  • Kokt potet

Slik gjør du

Del opp kålhodet i 12 like store deler. Det er viktig at de ikke blir for store da blir de vanskelig å spise, men heller ikke for små da kokes de i stykker. Fårikål og kål skal legges lagvis, start med kjøtt i bunn med fettside ned, så kålhode og pepper, fulgt av mer kjøtt osv.

Tøm over vann og hveteøl, om du ikke vil bruke hveteøl anbefaler vi uansett å velge et fruktig øl med lav bitterhet i gryten.

Ha på lokk og sett på lav varme slik at det bare bobler, og ikke tørker ut. Slik skal det stå i 2 til 3 timer til kjøttet løsner fra beinet og du er klar for et herremåltid. Server med kokt potet.

I glasset til anbefaler jeg en litt mørkere øl som ikke er for kraftig, men som vil matche kjøttets smak og fettet i gryten uten Ã¥ overdøve. Dette kan være en bock som har bÃ¥de fruktighet og god friskhet, men om man bare ønsker noe som lesker kan man ogsÃ¥ gÃ¥ for en pils eller hveteøl. 

Tekst og bilde: Jørn Idar Almaas Kvig ("Jørn Idar med Høyt Skum")