Denne nettsiden oppdateres for tiden ikke men brukes av BRODs medlemmer for registrering av salgsstatistikk.
Bryggeri- og drikkevareforeningen har nå fått nye nettsider med informasjon om organisasjonens arbeid. Besøk oss gjerne på bryggeriforeningen.no.
drikkeglede.no vil i løpet av sommeren gjenoppstå som et nettsted med informasjon og inspirasjonsartikler om din favorittdrikke.

Du er her:

damer

Damer og øl

Er øl en macho-drikk? Er det noe med smaken som gjør at mange kvinner foretrekker vin? Eller handler det om kultur: ølreklamer med smilende bikinidamer og fotballpuber med tunge halvlitere, høyt støynivå og kraftig språkbruk?

Sannheten er at kvinner er på kraftig frammarsj som øldrikkere. Det skyldes både forandringer i ølkulturen og økt kunnskap om det store mangfoldet av øltyper og smaksvarianter.

Gå til avsnitt:Krevende kvinner  |  Smaksrikdom  |  Øl og fedme  |  Kvinner i ølhistorien  |  Kvinner har bedre smak  |  Er øl bittert?   | Graviditet og amming

Krevende kvinner
78 prosent av norske kvinner drikker øl fra tid til annen. Totalt står damene for 26 prosent av ølkonsumet i landet. I internasjonal sammenheng er dette høyt. I andre vestlige land varierer kvinnenes andel av ølkonsumet fra 15 til 30 prosent.  Men mange kvinnelige øldrikkere skiller seg fra menn: De stiller større krav til smaken, enten i form av lavere bitterhet eller mer aroma, kompleksitet og fruktighet. Mange ønsker også færre kalorier og mindre karbohydrater. Men fremfor alt er kvinner mer opptatt av stil og karakter. Stadig flere får smaken for det friske hveteølet, eller øl med fylde og sødme som blonde, stout og porter. Og kanskje kan kvinner lære menn å drikke øl av glass? Godt øl må, om ikke luftes, så i hvert fall skjenkes i glass for å få fram aromaen og alle smaksnyansene.

Smaksrikdom
Ettersom øl består av over 800 smakskomponenter og internasjonale bryggeriorganisasjoner skiller mellom opp til 136 distinkt ulike øltyper, bør det være nærmest umulig å IKKE finne noe man liker. Og med så mye smak er øl mer enn en drikk. Det er også en glimrende smakstilsetning i et utall av matretter.  (Se oppskrifter: Øl i maten)

Øl og fedme
Mange kvinner er redd de blir tykke av øl. Men det avhenger først og fremst av hva slags øl man drikker – og hvor mye. Undersøkelser viser også at daglig, moderat ølkonsum gjør mindre utslag på vekten enn periodevise rotebløyter. Kalorier henger også nært sammen med alkoholinnhold, og øl er dermed mindre fetende enn vin og brennevin. Og øl har ikke flere kalorier enn lettmelk! Kaloritabell

Kvinner i ølhistorien
Kvinner har spilt en sentral rolle gjennom ølets historie - som bryggere. De første bryggerne i verden var prestinnene i det gamle Babylon og noen øltyper skulle bare drikkes under tempelseremonier. Under faraoenes tid, var det kvinner som brygget ølet i Egypt. Gjennom hele Europas ølhistorie, til langt utpå 1800-tallet var det kvinnene som videreførte bryggekunsten og utviklet nye oppskrifter. De fleste av disse oppskriftene har desverre gått tapt. Først da ølbrygging ble industrialisert, tok mennene over som mesterbryggere.

Kvinner har bedre smak
I dag satser mange av verdens mest fremtidsrettede bryggerier på kvinnelige bryggmestere. Dermed har de fått utviklet nye øltyper med bred appell, både til menn og kvinner. Kvinner har nemlig et genetisk fortrinn, sannsynligvis utviklet gjennom århundrer med ansvar for mat og drikke: De har lettere for å skille mellom ulike smaksnyanser enn menn.

Er øl bittert?
De fleste ferske øldrikkere, både menn og kvinner, oppelever at øl er bittert. Akkurat som de fleste følte at den første slurken med vin var sur. Det er smart å begynne med de mindre krevende øl- (og vintypene) og smake seg fram. Prøv gjerne ulike øltyper til et måltid, ta små slurker og opplev aromaen. Gradvis vil de fleste bli mer nysgjerrige og åpne for nye smaker. Og enda morsommere: Etter hvert som kvinner tar større plass, både som bryggere og øldrikkere, vil det stadig komme nye og spennende øltyper tilpasset et rikere register av smakspreferanser.

Graviditet og amming
Gravide bør ikke drikke alkohol, det står legevitenskapen samlet om. Samtidig er mange leger opptatt av at gravide som likevel tar noen forsiktige glass ikke skal utvikle angst eller dårlig samvittighet. Her som ellers er det mengden alkohol som er avgjørende. Mye alkohol under svangerskap må absolutt unngås. Alkoholfritt øl, derimot, er ikke bare 100 prosent ufarlig, men også gunstig. Det inneholder nemlig næringsstoffer og er langt sunnere enn for eksempel sukkerholdig brus.

I følge Nasjonalt kompetansesenter for amming tyder nyere forskning på at du får mer melk av å drikke øl når du ammer - men hold deg til alkoholfritt øl. Store mengder alkohol under amming  kan føre til at barnet blir sløvt, sover dypt og blir svakt. En sløv/døsig baby kan også miste noe av sugekraften og evnen til å få i seg melken. Melkeproduksjonen reduseres betydelig i timene etter at du har drukket alkohol.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no