Denne nettsiden oppdateres for tiden ikke men brukes av BRODs medlemmer for registrering av salgsstatistikk.
Bryggeri- og drikkevareforeningen har nå fått nye nettsider med informasjon om organisasjonens arbeid. Besøk oss gjerne på bryggeriforeningen.no.
drikkeglede.no vil i løpet av sommeren gjenoppstå som et nettsted med informasjon og inspirasjonsartikler om din favorittdrikke.

Du er her:

ølkos

Ølvett

Mye av det som er godt kan også misbrukes og føre til tragedie. Telyset kan antenne huset. Bilkjøring kan ende i ulykke. Kjøkkenkniven kan brukes som stikkvåpen. Øl er i samme kategori. Det er brygget for å gi nytelse og glede. Samtidig kan det misbrukes og gjøre stor skade.

Øl et lavalkohol-produkt. Vanlig butikkøl er bare tidelen så sterkt som brennevin og har en tredel av styrken til vanlig vin. Selv sterkølet på Vinmonopolet er vesentlig svakere enn vin. Men øldrikking kan også gi rus, og derfor har vi som drikker ansvar, både for oss selv og andre. Øl skal nytes, ikke styrtes.

Søk etter emne:
Øl og barn  |  Øl og ungdom  |  Øl og sprit  |  Øl, medisiner og narkotika  |  Øl og avholdsfolk  |  Øl og jobb  |  Øl og sex  |  Øl og bilkjøring  |  Øl og sport   |   Øl og røyk

ØL OG BARN
I middelalderen var det vanlig at barn drakk øl i Norge. Det ble ansett som sunt og næringsrikt og ølet hadde svært lite alkohol. I tilgg var ølet fritt for bakterier, mens vannet ofte var forurenset av kloakk fra mennesker og dyr. Man ble ikke syk av øl. I dag er en selvfølge at barn ikke drikker alkohol.

Noen barn forbinder det med hygge når foreldrene tar seg et glass i godt lag, andre blir urolig og misliker at mor og far blir rare når de drikker for mye. For alt for mange barn er alkoholbruk forbundet med frykt, vold og utrygghet.

Voksne som drikker øl og annen alkohol i selskap med barn har ansvar for å lære dem forskjellen på bruk og misbruk og ikke skape situasjoner som oppleves som utrivelige eller utrygge. Familier med barn bør også sørge for rikelig med alkoholfrie soner. Det bør ikke være en selvfølge at voksne drikker alkohol til alle måltider på ferier, i jula og ellers når man slapper av og hygger seg.

ØL OG UNGDOM
Norge har 18-års grense for kjøp av øl og vin og 20-års grense for kjøp av sprit. Likevel finnes det foreldre som kjøper alkohol til barn under 18 år fordi ”da vet vi hva de drikker”. Det holder ikke. Mange undersøkelser viser at den alkoholen barn får av foreldrene kommer i tillegg til den de skaffer seg på annet vis. Det er heller ikke bra å signalisere til ungdom i en svært påvirkelig alder at det er OK å bryte norsk lov.

Du som er voksen: Snakk med barna om alkohol, og ikke lat som det er uproblematisk! Sett grenser og ansvarliggjøre barna, - det vil de takke deg for senere.

Du som er ung: Slutt å drikke mens det fortsatt er gøy! Og ta vare på seg selv og andre når dere er på fest. Berusede mennesker er sårbare og kan fort bli offer for vold, ulykker og misbruk.

ØL OG SPRIT
Mange liker å ta en knert ved siden av et glass øl; en akevitt, gammeldansk, snaps eller tequila. Det er godt og det gjør godt. Men det er risikosport å blande øl og brennevin. Man får raskt i seg større mengder alkohol enn man har godt av, bl.a. fordi den sterke spritsmaken skylles ned og døyves med ølet. Noen gode råd:

  • Drikk svakere øl enn du ellers ville drukket.
  • Bruk små drammeglass og vent mellom hver gang du fyller opp
  • Drikk vann når du har behov for å slukke tørsten
  • Hvis du er vert; ikke fyll opp gjestenes glass så snart det er tomt. Det er fort gjort å miste oversikten over hvor mye man har drukket!

ØL, MEDISINER OG NARKOTIKA
Hvis blandingen av øl og sprit er risikoport, er det russisk rulett å mikse øl med medisiner og narkotika. Mange lovlige medikamenter reagerer med alkohol og kan gi atypisk rus, akutt søvnighet, synsfortyrrelser, hodepine, kvalme, magesmerter og i noen tilfeller være livstruende. Ulovlige narkotiske stoffer er enda mer risikabelt, fordi man har mindre kontroll over styrken og den kjemiske sammensetningen. Hvis du har blandet alkohol med legemidler eller narkotika og opplever uventede symptomer, må lege kontaktes umiddelbart!

ØL OG AVHOLDSFOLK
Noen mennesker drikker ikke alkohol og det kan de ha mange gode grunner til. For noen handler det om religiøs eller politisk overbevisning, for andre om helse, mens atter andre bare ikke liker det. Uansett begrunnelse: Avholdsfolk har krav på den samme respekten fra deg som du forventer fra dem. Utsett aldri noen for drikkepress!

ØL OG JOBB
Alle har hørt historier om dansker og andre folkeslag som begynner dagen med en bayer, har flaskeholder på kontorpulten og hiver i seg både tre og fem flasker i løpet av arbeidsdagen. En ting er sikkert: De jobber mindre effektivt enn de ellers ville gjort. I noen jobber er alkohol forbundet med livsfare, både for en selv og andre. Konklusjonen er enkel: Jobb og alkohol hører ikke sammen.

ØL OG SEX
Visst kan øl være afrodisiaka! Den slanke, lyse, som dufter av lime og koriander. Den kraftige, mørke, eksotiske. Eller den sprudlende glade under het sommersol. Men for mye, både av væske og alkohol, er dårlig medisin for sexappealen, evnen og nytelsen. Drikk ut i tide!

ØL OG BILKJØRING
Glem det! Menn trenger to timer på å forbrenne en halvliter vanlig pils. Kvinner trenger noe lenger tid. Ta ingen  sjanser når det gjelder alkohol og bilkjøring. Skjer det noe vil du aldri tilgi deg selv. Og husk dagen-derpå-promillen. Hvis du har drukket sprit, kan du ha ulovlige mengder alkohol i blodet til langt utpå neste ettermiddag!

ØL OG SPORT
Mange liker å se på sport, mens andre liker å utøve det! Øl og sport hører best sammen i sosialt lag på pub'en eller hjemme foran TV-skjermen når kampen spilles. Å trene og drikke er ingen heldig kombinasjon, men god fysisk form gjør at du kan nyte en øl eller to uten å risikere å få voksende ølmage!  

ØL OG RØYK
Alle røykere vet at det kan være en herlig kombinasjon - der og da. Men det er en usunn form for nytelse. Når du røyker drikker du mer enn du ellers ville gjort og når du drikker røyker du mer. Røyking er alltid usunt, mens øl i moderate porsjoner er sunt. Og dagen derpå blir adskillig bedre om du har droppet røyken.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no