Den tidligste dokumentasjonen av fruktdyrking i Norge stammer helt tilbake til 1200-tallet og det antas at det var cisterciensermunkene som var de første til å plante epletrær i Norge. Hardanger var blant de aller første stedene der man for alvor begynte å bruke epler til å produsere sider. 

Det var en levende vestlandsk sider-industri på slutten av 1800-tallet. Men da Vinmonopolet i 1922 fikk ansvaret for salg av alkohol, endret det seg. Etter det ble det å lage sider kun en heimesyssel, noe folk holdt på med hjemme. Nå er norsk sider i stor og god vekst, og det er siderprodusenter også fra Aust Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold.

Kulturdrikk
Nordvest-Frankrike, Nord-Spania, deler av Storbritannia, Nord-Amerika og Tyskland har lange sidertradisjoner. Her har en dyrket fram eplesorter som er særlig godt egnet for siderproduksjon. Navnet sider kommer fra det hebraiske ordet sjekar, som betyr sterk drikk.
Det mest vanlige er å bruke epler som presses til eplesaft og gjæres, som i Storbritannia der nesten halvparten av alle epler som dyrkes går med til siderproduksjon.

Sideren kan være fra helt klar til mer grumsete med sedimenter, og variere i farge fra lys til mørkere oransje og brun. Moderne industri-produsert cider minner ofte om musserende vin både i farge og bobler, mens mer tradisjonelle oppskrifter har mer bunnfall som mange norske varianter.

Alkoholinnholdet varierer gjerne fra 2 til 8-9 prosent. I USA og Canada kaller de alkoholholdige varianter for Hard Cider, mens Cider er en betegnelse for det vi kaller eplesaft eller eplemost. I Tyskland kan alkoholholdig sider gå under navnet eplevin.

 Tre typer
Tradisjonelt kan vi, som franskmennene, dele sideren i tre typer ut fra smak:

 • Cidre doux: Søt sider
 • Demi sec: En middels variant som verken er for søt eller for tørr
 • Cidre brut: En sterk, tørr sider

Visste du at:

 • på 1300-tallet ble barn døpt i sider fordi det var renere enn vann…?
 • tidligere inkluderte lønnen til gårdsarbeidere 4 pints sider…?
 • på 1800-tallet ble sider introdusert som en kur for gikt og andre sykdommer…?
 • den første referansen til siderpressing som inntekt er fra året 1230…?
 • i Frankrike var sider, cidre, den viktigste drikken etter vin fram til midten av 1900-talet, da øl tok over utenfor kjerneområdene. Sidrene som blir laget i Bretagne og Normandie er vernet med merket om geografisk opphav. I tillegg til å drikke den, gjerne fra tradisjonelle keramikkopper, bruker en mye sider i normannisk matlaging?
 • I Asturias og Euskadi i Spania er sidra en tradisjonell drikk som gjerne blir helt opp i små glass med en armlengdes avstand til flasken. Dette gjør at drikken inneholder mye luft, slik at den en kort stund bobler slik som champagne.
 • i Irland har siderbrygging blitt oppmuntret av myndighetene, og siderprodusenter fikk lenge skattelettelser. Det irske markedet er dominert av et enkelt merke, Bulmers. Irsk Bulmers har ingen forbindelse med den britiske sideren som selges under samme navn?
 • sider i Tyskland som regel er litt sterkere enn annen sider og smaker gjerne litt surere. Det varierer mellom 5,5-7 % alkohol og blir blant annet kalt apfelwein eller apfelmost…?
 • ved å destillere sider kan en lage eplebrennevin, som calvados eller applejack. Den franske drikken pommeau er en blanding av sider og calvados som blir drukket som aperitiff?
 •  sideraktige drikker kan også fremstilles av andre fruktsorter, som pære og fersken?