Hvorfor vann på flaske
...når det er så mye godt vann i springen? I Norge har vi meget godt naturlig vann fra sjøer, elver og kilder. Likevel har det vært stigende etterspørsel etter vann på flaske, med eller uten smak og kullsyre.

Flaskevann istedet for springvann?
Vann har i de siste årene økt i popularitet, særlig blant ungdom, men det går ikke på bekostning av kranvann. Tvert imot. Vi drikker generelt mer vann enn noensinne, både flaskevann og kranvann.
Mange velger flaskevann når de er på farten når kranvann ikke er tilgjengelig: På trening, kjøretur eller reise med tog, båt og fly. Andre setter pris på det lille ekstra du kan få i flaskevannet: Kullsyre, søtningsmiddel, aroma eller fruktjuice. Flertallet i Norge foretrekker vann med tilsatt kullsyre når de drikker vann fra flaske.
Det siste tiåret har vi gått over til å drikke mer vann med og uten smak og med og uten kullsyre, og mindre av brus med og uten sukker. Det er en sunn utvikling.
Hva er forskjellene på de ulike vannvariantene?
Mattilsynet fører tilsyn med produksjon av vann på flaske. Naturlig mineralvann og kildevann skal være godkjent av Mattilsynet, før det kan markedsføres.
Virksomhetene som produserer annet drikkevann på flaske skal være registrert.
Naturlig mineralvann er vann som kommer fra en underjordisk kilde. Kilden ligger beskyttet mot forurensning og har dermed sin naturlige renhet i behold. Dette vannet er rikt på mineraler og sporstoffer. Naturlig mineralvann tappes på stedet, og det kan ikke behandles med formål å redusere eller fjerne de naturlige forekommende mikroorganismene. Farris er et eksempel på mineralvann som er tilsatt kullsyre.
Kildevann kommer også fra en underjordisk kilde som ligger skjermet mot farer for forurensning. Kildevannet har likevel ikke like høyt innhold av mineraler og sporstoffer som naturlig mineralvann.
Les hva Mattilsynet skriver om flaskevann på Matportalen.no.
Produsentene får noen ganger spørsmål om hva datomerkingen på flaskevann egentlig betyr. Kortversjonen er at det er trygt å drikke flaskevann også etter at det har "gått ut på dato". Her kan du lese en litt lengre faktagjennomgang hos NRK.