Øl i matlagingen
Det er over 800 smaks-komponenter i øl. Øl er flytende krydder og virker som smaks-katalysator. Ølet bidrar til å få andre smakstyper til å tre tydeligere fram og forsterke krydderier og råvarenes egen smak. Husk at det er bitterstoffer i øl. Mens vin gjerne skal kokes inn og ofte får være med i retten helt fra starten, skal øl tilsettes sent i prosessen. Dersom øl koker med for lenge kan maten få for bitter smak.
Noen tips:
- Har du kommet i skade for å salte maten for mye, kan
en skvett øl ofte reparere skaden. - Øl kan benyttes som hovedingrediens i supper og sauser men er også ypperlig til marinering.
- Storfekjøtt og vilt marineres gjerne i mørke øltyper.
- I desserter og søt mat anbefales sødmefylt og fruktig øl.
En klassiker er bløtkake som dynkes med bokkøl og
ananassaft. Søtt juleøl passer også godt. - Dessertsauser/sirup lages av innkokt bokkøl eller juleøl
med brunt sukker. - I brød passer det med mørke ølsorter. Bruk like deler vann og øl som grunnregel, tilpass etter egen smak.
- Bruk øl i stedet for buljong i pølsevannet.
- Øl i vafler og pannekakene, de blir luftige og sprø av en skvett øl.
- Øl er også godt egnet til karamellisering, bytt ut balsamico med øl i salatdressingen og selvsagt er det fint til pensling av kjøtt- og grillretter.
- I sjokolademousse erstatter du litt av melken med julebokk eller annet fyldig juleøl.